Orzechy włoskie – co je wyróżnia?

Orzechy włoskie – co je wyróżnia?

Orzechy włoskie (https://www.bee.pl/9232-orzechy-wloskie) są obecne w diecie człowieka od tysięcy lat. Niezwykle wzmacniające, pożywne, niezwykle dobre, sprawdzające się zarówno jako osobna zakąska, jak również dodatek do muesli, owsianki, napoi, wypieków. W 65 proc. składają się z tłuszczu. 15 proc. stanowi białko, nieco mniej to cukry, natomiast pośród nich błonnik pokarmowy, jakiego orzechy mają 6,7/100 gramów. Skoncentrujmy się natomiast na tłuszczach, ponieważ chociaż pozornie czynią orzechy włoskie artykułem mało “dietetycznym”, jest całkiem inaczej.

Orzech włoski – doskonała przystawka oraz dodatek do potraw

Orzech włoski jest owocem drzewa o owej samej nazwie. Jest ono na obszarze całej właściwie Europy, w tymże również w Polsce. Gęste jego grona znajdują się również na terenie Azji. Orzech włoski jest dużym drzewem o krótkim pniu praz niezwykle szerokiej koronie. Jest to długowieczne drzewo, jakie może rodzić własne ważne owoce choćby poprzez 500 lat. Orzech włoski ma twardą oraz grubą powłokę, jaka we własnym wnętrzu zawiera to, co najważniejsze – delikatne jądro, jakiego wartości wzmacniające są lubiane na całym świecie.

Orzechy włoskie oraz ich właściwości

Pośród dziewięciu rodzajów orzechów tenże wygrywa w ilości antyoksydantów. Badacze z amerykańskiego uniwersytetu Scranton dowiedli, iż orzechy włoskie mają ich aż dwa razy więcej aniżeli kuzyni. Przeciwutleniacze likwidują wolne rodniki, natomiast tymże samym minimalizują zagrożenie zachorowania na nowotwory. Co więcej spowalniają mechanizmy starzenia, pozwalając cieszyć się dłużej odpowiednią formą oraz energią. Orzechy włoskie są artykułami wysokokalorycznymi, gdyż we własnym składzie mają mnóstwo tłuszczy. Również tłuszcze owe są niezwykle zdrowe. Ich dostarczenie jest koniecznym składnikiem normalnego działania systemu. Należą do nich wielonasycone kwasy tłuszczowe, jakie wspomagają zmniejszenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi. Żywieniowcy twierdzą, iż spożycie dziennie jedynie trzech orzechów włoskich jest w stanie pokryć zamówienie na kwasy omega-3 w naturalnej diecie.

Zdrowe serce


Orzechy włoskie mają w swoim składzie aminokwas L-argininę, jaka odpowiednio oddziałuje na układ naczyniowy u ludzi z dolegliwościami serca, czy u osób z podwyższonym zagrożeniem wystąpienia dolegliwości serca wywołanym licznymi elementami kardiologicznymi. Gdy chorujesz na opryszczkę, lepiej unikaj czy ogranicz zjedzenie orzechów włoskich, gdyż duży poziom argininy może negatywnie wpłynąć na obecność glikolu o nazwie lizyna, co z kolei może wywoływać wracanie opryszczki. Zjadanie tylko czterech orzechów włoskich dziennie zdecydowanie zwiększa we krwi poziom odpowiedniego dla serca ALA.

 

Powrót do góry